Colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor medicale

Postat de Radu 01.01.2022 1 Comentarii

Colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor medicale

Definiția deșeurilor medicale: Deșeurile medicale constituie produsele rezultate din activitatea specifică în spitale, cabinet și clinici medicale, cabinete stomatologice, instituții de cercetare și laboratoare medicale. 

 

Deșeurile medicale se pot împărți astfel, în funcție compoziția lor în:

- deșeuri infecțioase: există riscul ca aceste deșeuri medicale să conțină agenți patogeni în concentrație suficientă pentru a îmbolnăvi persoana cu care vin în contact. Menționăm aici: agenți infecțioși, resturi de la autopsie, deșeuri provenite de la persoane infectate
- deșeuri anatomice: resturi de organe. parti de corp, țesuturi
- deșeuri metalice ascuțite: ace de seringă, ace de branulă, lame bisturiu, lantete de recoltare
- deșeuri medicale sticla: lame și lamele microscop
- deșeuri farmaceutice: medicamente expirate sau neutilizate
- deșeuri provenite de la secțiile de oncologie ale spitalelor
- deșeuri chimice: deșeuri provenite de la laboratoarele medicale: solvenți, reactivi
- deșeuri radioactive

 

1) Colectarea deșeurilor medicale

Colectarea propriu-zisă se face în recipienți speciali astfel:

- Saci galbeni marcați cu simbolul “Pericol Biologic” și “Biohazard” în volume de 10, 20, 40, 60, 120, 240 litri. În funcție de specificațiile fabricantului saci galbeni pentru depozitarea deseurilor medicale pot avea și destinația de transport ADR. Unii producători comercializeaza separat saci, ați comercializeaza complet ansamblu sac plastic + cutie carton + sigiliu cutie

- Saci pentru colectarea deseurilor medicale trebuie sa fie certificati ADR conform Ordinului Ministerul Sănătății nr. 1226 din anul 2021

- Cutii carton pentru depozitarea sacilor în volum de 10, 20, 40 litri

- Pubele cu roti în volume de 120 și 240 litri

- În saci se vor colecta deșeuri solide ne-tăioase, ne-înțepătoare.

- Colectarea deseurilor taioase și înțepătoare în recipienți din plastic în volume de 0.2, 0.3, 0.75, 1.15, 1.5, 2.3, 3.2, 5, 7. 5 și 9 litri. Materialul din care sunt realizați recipienții este polipropilena de culoare galbenă. Recipienții sunt marcați cu pictograma “Pericol biologic”. Foarte important pentru aceste cutii este sistemul de închidere definitivă. Cutia este autoclavabilă.

 

2) Depozitarea deșeurilor medicale

În fiecare unitate medicala (spital, clinica medicala) trebuie prevăzută cu un spațiu special pentru depozitarea deșeurilor medicale, acesta fiind compartimentat astfel: un spațiu pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase, prevăzut cu sistem de închidere cu lacăt și marcat ca afișul “Deșeuri medicale periculoase”, și un spațiu folosit pentru depozitarea deseurilor nepericuloase, inclusiv a celor menajere.

Personalul(asistente medicale, personalul de curățenie) ce se ocupă cu gestionarea deșeurilor medicale periculoase are datoria de a colecta separate deseurile medicale, în funcție de natura lor, pentru a evita amestecarea diferitelor tipuri de deșeuri periculoase sau a deșeurilor medicale nepericuloase, cu cele periculoase. Activitatea personalului implicat este esențială nu numai pentru a gestiona (eticheta, tinerea de evidențe, întocmirea de procese verbale de predare-primire) dar și în colectarea selectiva a deseurilor medicale.

 

3) Transportul deseurilor periculoase

Transportul deşeurilor medicale periculoase în incinta unităţii în care au fost produse se face pe un circuit separat de cel al pacienţilor și vizitatorilor. Deşeurile medicale periculoase sunt transportate cu ajutorul unor cărucioare speciale sau cu ajutorul containerelor mobile. Atât autovehiculele, cât și cărucioarele și containerele mobile se curăţă și se dezinfectează după fiecare utilizare în locul unde are loc descărcarea, utilizând produse biocide autorizate.

 

(a) Deşeurile medicale periculoase şi nepericuloase se predau, pe bază de contract, unor operatori economici autorizaţi conform legislaţiei specifice în vigoare.

(b) Transportul deşeurilor medicale periculoase se realizează pe bază de contract cu operatori economici autorizaţi pentru pentru desfăşurarea acestei activităţi.

(b) Producătorii de deşeuri periculoase au obligaţia să elaboreze, în condiţiile legii, planuri de intervenţie pentru situaţii deosebite și să asigure condiţiile de aplicare a acestora.

 

În situaţia în care o unitate sanitară este formată din mai multe clădiri situate în locaţii diferite, transportul deşeurilor medicale periculoase se realizează prin intermediul operatorului economic contractat de unitatea sanitară respectivă.

 

Daca aveti o societate comercială in domeniile  de mai  jos  puteti contacta firma Stericycle (tel.: 021-4570975) pentru a incheia un contract de colectare a deseurilor medicale:

- Cabinete si Clinici Stomatologice
- Centre de ingrijire paliativa
- Spitale
- Saloane si clinici de infrumusetare
- Laboratoare medicale
- Saloane de tatuaje
- Farmacii
- Cabinete medicale individuale

1 Comentarii

maria:
30.03.2022, 07:33:59 AM
Raspunde

Buna dimineata, Doresc sa inchei un contract pentru ridicarea deseurilor(lame) dintr o frizerie.Multumesc

Lasa un comentariu